Notícies

L’estimulació primerenca

Estimats pares i mares,

Ja tornem a estar aquí parlar en aquesta ocasió d’un tema molt interessant: L’estimulació primerenca.

QUÈ ÉS L’ESTIMULACIÓ PRIMERENCA?

L’estimulació primerenca, és aquella que té per objectiu aprofitar aquesta capacitat d’aprenentatge i adaptabilitat del cervell amb benefici del nen/-a. Mitjançant diferents exercicis i jocs la seva intenció és la de proporcionar una sèrie d’estímuls repetitius, de manera que es potencien aquelles funcions cerebrals i neuronals que a la llarga resulten de major interès. No sols es tracta de reforçar aspectes intel·lectuals sinó que l’estimulació primerenca també contempla aspectes físics, sensorials i socials del desenvolupament.

Glen Doman , va fonamentar el seu mètode d’ensenyament en què l’aprenentatge i la maduració dels nens/-es venen com a conseqüència de l’experimentació espontània d’una sèrie d’esquemes i la seva repetició.

La seva metodologia d’intervenció es basa en aprofitar al màxim les possibilitats del nen/a, sent fonamental el moment en què es comença (de 0 a 6 anys). Aquesta metodologia la poden aplicar tant els pares a casa com els mestres a les escoles.

Nosaltres a Peggy-Nens, com ja sabeu apostem per una metodologia basada en aquest programa d’estimulació.

Diàriament, a l’escola, realitzem el nostre passe de bits, on es pot trobar tot tipus d’informació pels nens/-es per fomentar la curiositat en forma d’estímul, sense pressionar, sense preguntar… simplement pel fet de donar informació.

Els bits d’intel·ligència poden ser:

• Enciclopèdics: Són col·leccions que contenen informació d’història, art, natura, costums, alimentació, instruments…

• De lectura: Contenen paraules.  Cada col·lecció es refereix a un centre d’interès comú. Per exemple: el centre d’interès de les peces de roba, podria ser : samarreta, pantalons, faldilla, jersei, mitjons, sabates, vestit...

• De matemàtiques: Presenten informació de números, quantitats, figures geomètriques, operacions…

• De música: Es treballa mitjançant audicions de diferents estils, ritmes, sons.

Els bits són làmines de fotografies específiques, clares i molt precises de diversos temes (fruites, hortalisses, monuments, animals…). A la part del darrere de la làmina, apareix el títol de la fotografia per a què sigui llegit per l’adult.

A més, els bits pertanyen a una categoria (temes). Aquesta categoria també apareix en la part superior del darrere de la làmina. Les col·leccions de categories estan formades per 5 bits cadascuna.

Els bits s’ensenyen un darrere l’altre , mentre es llegeix en veu alta el títol, per tant és un estímul visual (fotografia) i auditiu (títol).

No s’avalua als nens/es sobre el contingut, per això es defineix com estimulació. Només ofereix informació amb la finalitat d’augmentar els camps de coneixement, però sense cap tipus de pressió.

Seguidament, fem l’audició musical: apaguem les llums, ens estirem i escoltem relaxats l’audició que ens toqui. Llavors és quan el passe de bits ha finalitzat.

I si parlem de l’estimulació primerenca, hem de parlar també del programa físic. És un programa per desenvolupar una estimulació motriu en els nens/es, amb el qual desenvolupen la lateralitat, la coordinació, les xarxes neuronals… i així s’afavoreix l’aprenentatge. Els seus components són:

• CARRERA:  Amb la carrera els nens/es es diverteixen, experimenten amb la velocitat i el ritme del seu cos i els encanta.

• GATEJAR:  Es realitza cobrint un recorregut avançant gatejant amb patró creuat complet, és a dir, que els membres oposats avancen a la vegada (braç dret i cama esquerra, i braç esquerre i cama dreta)

• ARROSSEGAR-SE: Consisteix en avançar amb patró creuat (igual que quan gategen), sense aixecar el tronc del cos del terra o del “tatami”.

• L’ESCALA DE BRAQUIACIÓ: Bàsicament consisteix en agafar-nos a la barra de l’escala de braquiació per aguantar el nostre propi cos i treballar el balanceig durant un temps determinat. Serveix per la coordinació óculo-manual, que més endavant es necessitarà per escriure, retallar, pintar, arrugar… En aquesta competència  també trobem el desenvolupament de la pinça amb els dits, fonamental per agafar bé el llapis.

• L’EQUILIBRI: Consisteix en caminar per una barra d’equilibri o un banc estret, fet que els obliga a posar un peu darrera l’altre a cada passa, en comptes de posar-los en paral·lel com quan es camina normalment.

Com veieu el post d’avui està carregat d’informació i conceptes que esperem que us hagin sigut útils pel coneixement d’aquest tema tan ampli i tan proper a l’escola i als vostres fills/es.

Ens veiem ben aviat Peggy-Famílies!


Laura