Notícies

Expressió plàstica, ens encanta!!

Hola pares i mares de P-2!!

Sóc la Laura i he sigut la persona que, durant aquest curs, he pogut compartir les estones de plàstica amb els vostres fills. 

Cada setmana hem anant plasmant l’essència d’aquestes estones amb els petits tresors que us heu pogut emportar cada trimestre cap a casa.

Per començar, m’agradaria explicar-vos algunes dades relacionades amb el llenguatge plàstic:

L’expressió plàstica és una de les activitats més gratificants i enriquidores pels infants.

Mitjançant aquest tipus d’expressió els nens i nenes comencen a entendre el món que els envolta. Aprofitarem, doncs, les seves manifestacions artístiques més espontànies per experimentar i així conèixer els diferents materials per treballar-les:  ceres, pintura,  material de col·lage, material de reciclatge, papers de diferents tipus… i, alhora, els diferents estris per plasmar-la: pinzells, rodets, raspalls, xeringues, bastonets, cotons, cartrons…

Pel que fa als  materials, juntament amb els tradicionals, qualsevol pot ser utilitzat i pot considerar-se un material artístic. El “modus operandi” a l’aula sempre ha estat molt dinàmic, engrescador i mooolt dialogant, ja que sempre fan preguntes o expliquen les seves inquietuds. Com a dada, us haig de dir que són nens tan polits que no els hi agrada gens embrutar-se i en acabar l’activitat sempre ens ha calgut rentar les mans.

A les  primeres manifestacions artístiques se li denomina  “gargot” (traç imperfecte que en principi no representa res en concret). 

A mesura que el temps passa, el nen aconsegueix un cert control visual i motriu i aquests gargots es converteixen en una experiència assajada i repetitiva que fa que vagi ampliant el seu repertori d’accions i traçats.  Cap als 2-3 anys els comença a agradar donar un nom als seus gargots. És per això, que molts dels vostres fills  em deien assenyalant el seu gargot : “Laura Sangu, mira un cotxe, o una nina, o el pare i la mare..”. Ells ho tenen claríssim!

Alguns dels beneficis que amb tot això aconseguim són:

L’atenció, l’observació, l’exploració, la coordinació i destresa óculo-manual. Al llarg d’aquets mesos, he anat observant l’evolució del grup i sorprèn quan veus que gaudeixen al 100%  de les propostes i, alhora, són molt exigents amb allò que estan fent. De fet, fins que no estan satisfets de la feina feta no et diuen: “Ja estiiic!”

Els adults, en aquest procés,  haurem d’ajudar  a descobrir tot el potencial creatiu, imaginatiu i expressiu que hi ha a cada infant i potenciar-lo. Això contribuirà al seu desenvolupament global com a persona.

Amb aquest post no només us vull explicar la importància de la plàstica en l’etapa infantil, sinó que també us vull fer partícips d’aquesta tasca tan bonica i gratificant. I a vosaltres, pares i mares, us animo que a casa pugueu gaudir d’estones tan especials com han estat les meves durant aquest curs. No calen ni grans materials, ni grans estris, simplement, moltes ganes de passar-ho bé!

Per acabar, aquí us adjunto alguns enllaços que espero us puguin ser útils:

Plástica y manualidades

Fer de mestres

Biedroneczki Wicina

Arty Crafty Kids

The Dad Lab

Fins ben aviat famílies!

Laura S.